Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία
“Βασική αρχή της ΓΣΘ (Γνωστικής Συμπεριφορικής Θεραπείας) είναι ότι ο τρόπος με τον οποίο ερμηνεύουμε τα γεγονότα, οι σκέψεις δηλαδή που κάνουμε για αυτά, επηρεάζουν πολύ τον τρόπο που αισθανόμαστε (ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ) και έχει ως αποτέλεσμα να αντιδράμε με ένα συγκεκριμένο τρόπο. (ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ)
Με άλλα λόγια οι σκέψεις που κάνουμε, επηρεάζουν τη συναισθηματική μας κατάσταση και μας οδηγούν σε συγκεκριμένες συμπεριφορές.”
Η Γνωσιακή Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία για μικρούς και μεγάλους, έχει διπλό στόχο. Αφενός σε γνωστικό επίπεδο στοχεύει στο να αντικαταστήσει τις δυσλειτουργικές σκέψεις με άλλες εναλλακτικές, περισσότερο ρεαλιστικές και βοηθητικές, αφετέρου, σε συμπεριφορικό επίπεδο, ενθαρρύνει το θεραπευόμενο να μάθει να χρησιμοποιεί νέους τρόπους συμπεριφοράς και αλληλεπίδρασης με το περιβάλλον του.
Δίνεται μεγάλη σημασία στο να δημιουργηθεί μια καλή θεραπευτική σχέση, που βασίζεται στην επικοινωνία και την συνεργασία.
Ο θεραπευτής δίνει τον χώρο και τον χρόνο σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες, να μπορέσουν να αναγνωρίσουν σκέψεις, συναισθήματα και συμπεριφορές και να μπορέσουν να τις τροποποιήσουν. Παρέχει ευκαιρίες, ώστε να μπορέσει ο θεραπευόμενος να αναπτύξει κοινωνικές, συναισθηματικές και συμπεριφορικές δεξιότητες, που ενδεχομένως δεν έχει αναπτύξει ως τώρα.
Ακόμη και οι μικροί μας φίλοι, μαθαίνουν πολλές τεχνικές μέσω της διαδικασίας του παιχνιδιού, που τους βοηθούν να διαχειρίζονται δύσκολα συναισθήματα, να ανακαλύπτουν νέα πράγματα για τον εαυτό τους και να μπουν σιγά σιγά στον κόσμο της ενσυναίσθησης.